Friss topikok

Velünk Európa nem fogja feltörölni a padlót - majd Kazahsztán

2012.05.04. 10:35 Cukormázas villanypásztor

 

Magyarország keleti nyitásának fontosságáról beszélt a magyar kormányfő a Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel folytatott plenáris tárgyaláson pénteken Asztanában. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, Kazahsztán az élő cáfolata annak, hogy világgazdasági válság lenne.

 

    Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, ezért már régen esedékes volt, hogy egy magyar kormányzati-üzleti delegáció látogasson Kazahsztánba - mondta Orbán Viktor a plenáris megbeszélés első, nyilvános perceiben.
    Magyarország a keleti nyitás politikájával kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásához, amely az olyan országokat, mint Kazahsztán, rendkívüli módon felértékeli - hangsúlyozta a miniszterelnök.
    A találkozó utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor közölte: Magyarország nagyra értékeli azt a teljesítményt, amelyet az elmúlt húsz évben nyújtott Kazahsztán, a térség hosszabb távon is vezető és meghatározó állama. Álláspontja szerint Kazahsztán az élő cáfolata annak a közkeletű felfogásnak, amely szerint világgazdasági válság lenne: "vannak a világnak olyan részei, amelyek válságban vannak, és vannak, amelyek nincsenek. Mi a világnak abból a részéből jöttünk, ahol válság van, abba a részébe, ahol nincs válság".
    A sajtónyilatkozatban is megerősítette a kormányfő, hogy Magyarország az elmúlt húsz évben egy sikeres nyugati integrációt hajtott végre, most pedig a keleti nyitás politikáját folytatja, alkalmazkodva a világgazdaság súlypontjának eltolódásához.
    Látogatását úgy jellemezte, hogy nemcsak úgy jött a közép-ázsiai országba mint Magyarország miniszterelnöke Kazahsztán miniszterelnökéhez, hanem mint "egy nyugati testvér a keleti testvérhez".
    A tájékoztató előtt több kétoldalú megállapodást is aláírtak a két ország képviselői, egyebek mellett a két kormány közös nyilatkozatát, továbbá adóügyi információcseréről szóló dokumentumot, egészségügyi együttműködési szándéknyilatkozatot, valamint a két ország kereskedelmi és iparkamarájának megállapodását egy üzleti tanács létrehozásáról.
    A kazah miniszterelnök kedvezően fogadta azt, hogy Magyarország csatlakozni akar azokhoz az európai országokhoz, amelyeknek stratégiai együttműködési megállapodásuk van Kazahsztánnal - emelte ki a most megkötött megállapodásokkal kapcsolatban Orbán Viktor, kitérve arra is, hogy javasolta vegyesvállalatok létrehozását és az ezek működését segítő pénzügyi alap felállítását. Említést tett a Mol kazahsztáni szerepvállalásáról is, így arról, hogy a magyar olajipari cég sikeresen működik együtt kazah vállalatokkal. Egyúttal arra kérte kazah kollégáját, hogy országában további lehetőségekhez juthasson a Mol.
    Szavait azzal zárta, hogy a magyar kormány ismeri Nurszultan Nazarbajev kazah államfő gazdasági téziseit, amelybe "beleférünk, nekünk is lehet benne helyünk".
    A magyarországi látogatásra meghívott Karim Maszimov kazah miniszterelnök a találkozón a kétoldalú együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy Orbán Viktorral reggeli szűk körű megbeszélésükön megvitatták az Európai Unió és Közép-Európa helyzetét is. A sajtótájékoztatón a kazah vezető úgy vélekedett, hogy a magyar kormány keleti nyitása sikeres lesz. Mint mondta, abban bízik, hogy a megkötött oktatási, mezőgazdasági, építőipari megállapodások a lehető legrövidebb időn belül konkrét eredményekhez vezetnek.
    Orbán Viktor kétnapos kazahsztáni látogatásának zárásaként délután találkozik Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel.
/forrás: MTI/

Képzelt interjú Karim Maszimovval:

-Be tudná jelölni Magyarországot ezen a vaktérképen?
-Nem tudom egész pontosan hol van, az miniszterelnökük elkeseredéséből ítélve eléggé elmaradott ország. Tőlünk nyugatra fekszik, itt lehet. *mutat Afrika belső vidékére*
-Kazahsztánban jól élnek az emberek?
-A baráti körömben nem ismerek szegény embereket, ezen kívül az önök kormányfője is megemlítette, hogy nálunk nincs válság. Ezzel arra utalhatott, hogy mennyire jól él a nép. Örülök, ha ő ennek utánajárt, mostantól rá fogunk hivatkozni.
-Várnak további miniszterelnököket, Magyarországhoz hasonló helyzetű országokból?
-Úgy látom kevés hasonló helyzetű ország van, mint az önöké. Mindig is örültünk, ha egy ország elismerően nyilatkozott rólunk, de ez egyedi eset, hogy valaki ilyen mélyen, elnézést a kifejezésért, meghajoljon előttünk.
-Szó esett megállapodásokról, mire gondoltak egész pontosan?
-Nézze, nekünk van pénzünk, nyersanyagunk, a gazdaságunk pedig világszintű. Oktatásunk is egyre jobb helyet tölt be az ázsiai piacon, ezen kívül remek kerékpárcsapatunk is van. Magyarország mit tud nekünk nyújtani? Maximum az olcsó munkaerőre tudok gondolni.
-Köszönöm az interjút!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rokudenashi.blog.hu/api/trackback/id/tr334488022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása